Żywność funkcjonalna

stethoscope and dollar3. Witaminy najczęściej dodawane do żywności funkcjonalnej to witamina C i witaminy z grupy B. witamina C oprócz podnoszenia odporności, (z czym najczęściej się kojarzy) uczestniczy także w produkcji kolagenu, a wiec ma wpływ na kondycję skóry, ułatwia także wchłaniania wapnia, natomiast witaminy z grupy B zapobiegają anemii, korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, wspomagają pamięć i koncentrację, korzystnie wpływają na płód w okresie ciąży. Witaminy dodawane są na przykład do soków owocowych (C), do płatków kukurydzianych, a nawet mąki (witaminy z grupy B).
4. Probiotyki to specjalnie wyhodowane żywe kultury bakterii, które mają za zadanie utrzymać prawidłową florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie ułatwia trawienie, pomaga w we wzmacnianiu odporności, zmniejszają ryzyko alergii i biorą udział w produkcji witaminy B i K w organizmie, a także zapewniają odpowiedni poziom kwasów żółciowych. Probiotyki dodaje się na przykład do jogurtów i innych produktów mlecznych.

Pozostałe artykuły o medycynie:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top