Dieta po zawale

zdrowie (15)Dla pacjenta, któremu przytrafił się zawał serca dieta jest tak samo ważna jak przyjmowanie leków czy regularna kontrola ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu we krwi, aby nie doprowadzić do następnego zawału, przy którym pacjent może nie mieć już tyle szczęścia i po prostu go nie przeżyć. W jaki sposób, zatem powinien odżywiać się człowiek po przebytym zawale serca?
Przede wszystkim jego jadłospis powinien składać z lekkostrawnych, bogatych w witaminy i minerały posiłków. Dzienna porcja pożywienia powinna być podzielona na 4 – 5 regularnie przyjmowanych niewielkich posiłków. Powinno się także wypijać około 2 litrów płynów dziennie i powinny to być herbatki owocowe, ziołowe, zielone, niegazowana woda mineralna, soki owocowe niezbyt słodkie lub rozcieńczane wodą mineralną oraz soki warzywne, ale bez soli, która podnosi ciśnienie krwi.
W takim menu powinny się znaleźć ryby, świeże warzywa i owoce, czosnek (obniża poziom złego cholesterolu i działa przeciwzakrzepowo) oraz pełnoziarniste przetwory zbożowe, a także chudy nabiał i drób bez skórki. Powinno się natomiast unikać tłuszczy zwierzęcych, serów żółtych, topionych i pleśniowych, soli i gotowych dań typu fast- food, które mają dużo niezdrowych tłuszczy, soli i cholesterolu.

Pozostałe artykuły o medycynie:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top